Бубрежне болести

Бубрег
„ЖИВЕТИ ДОБРО СА БУБРЕЖНОМ БОЛЕШЋУ“
 Исхрана за пацијенте са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом:
Код особа са хорничном бубрежном инсуфицијенцијом здрава исхрана може помоћи у одлагању напредовања болести. Здрава исхрана подразумева разнолике житарице (нарочито у зрну), свеже воће и поврће, унос угљених хидрата и масти, али свакако смањити унос засићених масних киселина и холестерола-изаберите незасићене масти и уља (маслиново уље и риба).

Да би очували функцију бубрега потребно је ограничити унос протеина којих има у месу, јајима, млечним производима. Све док је излучивање урина нормално, не морате да ограничавате унос течности. Веома је битно ограничити унос соли јер со везује воду. 
Кухињску со покушајте да замените биљем и зачинима и кувајте са свежим производима. 
За додавање појединих минерала или витамина посаветујте се са својим лекаром. Немојте ништа узимати на своју руку. 
У касним фазама хроничне бубрежне инсуфицијенције, веома је битно да контролишете своју ухрањеност.




 