Болест депресије

1204
Болест данашњице

 Кључне симптоме депресије чине безразложна туга,беспомоћност,губитак интересовања и задовољства у активностима које су раније причињавале задовољство,смањена енергија и осећај замора. Остали симптоми депресивног поремећаја су поремећај концентрације и пажње,смањено самопоуздање и самопоштовање,осећање кривице и безвредности,суморан и песимистичан поглед на будућност,идеје самоповредјивања и/или суицидне идеје,поремећен сан,снижен апетит.


Велики број пацијената који се јавља лекарима у примарној здравственој заштити у први план износе различите симптоме који упућују првенствено на соматско оболење. У Србији је последњих деценија у алармантном порасту број оболелих од КВБ, диабетес меллитуса, малигнитета, оболења локомоторног система, поремећаји у раду штитасте жлезде. Телесне болести и депресија су цесто коегзистентни поремећаји.


Ограничено време прегледа у ординацијама ЛОП (велики број пацијената) усмерава пажњу лекара на телесно оболење, питања и прегледе који су усмерени у трагању за соматском болести.Често се занемарује чињеница да су симптоми депресије високо заступљени у телесно оболелих. 
Хроничне телесне болести по правилу ограничавају могућности задовољавања жеља ,потреба и умањују квалитет живота код оболелих.Симптоми депресије који се веома често јављају коморбидно са телесном болешћу у значајној мери још погоршавају квалитет живота и онеспособљавају пацијента у низу активности. Субсиндромалне депресије- ЗНАЧАЈНО ПОГОРШАВАЈУ ТОК ТЕЛЕСНЕ БОЛЕСТИ.Симптоми депресије се веома често погрешно разумеју као саставни део,тј.реакција на соматско оболење,поготово уколико је присутан И болни синдром.


Телесне болести повезане са испољавањем симптома депресије су најчешће кардиоваскуларне болести,цереброваскуларне болести,ЦВИ,неуролошки поремећаји -Паркинсонова болест, мултипла склероза,малигне болести:Ту мозга, Ца бронха… Пацијенти који болују од дијабетеса често испољавају симптоме депресије.На депресију треба посумњати уколико се не придржавају хигијенско-дијететског режима,нередовно пију лекове, (лоша комплијанса). Нелечена депресија у значајној мери утиче накомпликације и морталитет код пацијената који болују од шећерне болести.


Правовремено препознавање депресије кодособа са телесним болестима омогућава и њихово адекватно збрињавање, а самим тими значајно бољи исход третмана телесне болести И превенцију суицида. Лечење депресије за циљ има отклањање свих симптома и постизање пуне ремисије.То се успешно постиже антидепресивима а најбољи ефекат се постиже комбинацијом лекова и психотерапије.Постоји већи избор антидепресивних лекова а избор се врши у зависности од тежине клиничке слике,испољених симптома,старости пацијента и других присутних болести.Основни циљ је поновно радно и социјално функционисање оболеле особе.

Слађана Керавица-Ђорђевић

Психијатар

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31