Месец борбе против рака

2016prevencija malignih bolesti1
Међународни дан деце оболеле од рака 2024

 Kључне чињенице о раку у детињству

 Рак је водећи узрок смрти код деце и адолесцената широм света. Kод приближно 400.000 деце старости од 0 до 19 година, сваке године, широм света се дијагностикује рак.
Најчешће категорије карцинома код деце укључују рак крви (леукемија и лимфом), туморе мозга и чврсте туморе, попут неуробластома и Вилмсовог тумора.
У високо-развијеним земљама више од 80% деце оболеле од рака преживљава, али у многим земљама са ниским и средњим приходима преживљава само око 20%.
Чак и у високо-развијеним земљама, рак детета представља водећи узрок смрти деце и дуготрајног морбидитета код преживелих.
Порекло рака код деце је углавном непознато, није повезано са начином живота и не може се спречити или рано открити скринингом.
Побољшање исхода код деце оболеле од рака захтева рану и тачну дијагнозу, праћену ефикасним лечењем.
Већина карцинома у детињству може се излечити комбинацијом хемотерапије и других третмана, укључујући хирургију и радиотерапију. Лечење рака код деце може бити исплативо у свим земљама, без обзира на развијеност.
Смрти које се могу избећи од карцинома у детињству у слабо- и средње- развијеним земљама настају услед недостатка дијагнозе, погрешне дијагнозе или закаснеле дијагнозе, препрека у приступу нези, напуштања лечења, смрти од токсичности и веће стопе рецидива (болест се понавља).
У окружењима са вишим приходима, недостатак терапијских иновација кључна је препрека и разлог за стагнирање преживљавања у тешко лечивим малигним болестима.
Системи података о раку код деце, попут регистара пацијената, заједно са одрживим улагањима у здравствене системе и инфраструктуру за благовремену дијагнозу и лечење, потребни су за континуирано унапређење квалитета неге и за информисање о политичким одлукама.

 KАМПАЊА 2024-2026

Током наредне 3 године, ова кампања има за циљ да одговори на изазове са којима се суочавају пацијенти са раком у детињству, неговатељи, преживели и здравствени радници широм света.

2024. година – откривање изазова:

Прва година кампање ће се фокусирати на разоткривање различитих изазова и неједнакости са којима се сусрећу они који се крећу кроз сложени пејзаж рака у детињству. Путем глобалног позива на акцију, позваћемо све да поделе своја искуства слањем дигиталних разгледница у којима се наводе препреке са којима се суочавају.

2025. година – инспиративна акција:

Надовезујући се на искуства прикупљена у првој години, друга фаза кампање помера свој фокус на решења која се могу применити. Удубићемо се у заједничке напоре и иницијативе које се појављују у различитим регионима да бисмо превазишли изазове идентификоване у првој години. Ова година има за циљ да истакне и размени иновативне мере.

2026. година – демонстрирање утицаја:

У последњој години, кампања ће се бавити утицајем глобалне заједнице да превазиђе изазове и смањи неједнакости. Представљањем резултата опипљивих исхода, прича о успеху и позитивним променама које су подељене у другој години, циљ нам је да покажемо потенцијал за унапређење неге и инспиришемо колективну посвећеност искорењивању препрека и неједнакости у области неге и истраживања рака код деце.

 Ова кампања је прилагодљива. Сваки регион се подстиче да прилагоди ову кампању својим јединственим потребама, обезбеђујући релевантност и резонанцију на локалном нивоу. Трогодишња структура пружа оквир за одржив утицај, стварајући трајно наслеђе свести, акције и позитивне промене у пејзажу неге рака код деце.

 Подизање свести и уклањање предрасуда о преживљавању рака код деце*

 *Развијено у сарадњи са Цхилдхоод Цанцер Интернатионал 2015. године и измењено заједно са Међународним друштвом за педијатријску онкологију 2020. године

Предрасуда (брига)

Чињеница

Заразност

Рак код деце није заразан. Безбедно је играти се, дружити се и комуницирати са децом која имају или су преживела рак.

Плодност

Неки преживели могу имати проблема са плодношћу и репродуктивним питањима, у зависности од њихове специфичне дијагнозе и лечења, али то није присутно код већине преживелих.

Животни век

Студије су показале да деца лечена од карцинома имају ризик од дугорочних нежељених ефеката свог лечења; међутим, краћи животни век зависи од времена почетне дијагнозе карцинома и адекватности лечења.

Школско постигнуће

Неки који су преживели рак у детињству имају когнитивне потешкоће и сметње у учењу због свог специфичног карцинома и лечења, али то није присутно код свих. Већина преживелих су особе са високим постигнућима, које врло добро пролазе у свом образовању и каријери.

Социјализација

Током лечења, већина деце и адолесцената са раком одвојена је од вршњака и није у могућности да се редовно школује и да се бави другим активностима. Међутим, бројна истраживања су показала да, као резултат изазова са којима су се суочили и својих искустава, ова деца и адолесценти имају тенденцију да се боље носе са проблемима од својих вршњака и повећавају отпорност. У земљама са програмима психосоцијалне подршке деци оболелој од рака, у којима постоје и невладине организације са програмима и услугама које стварају подстицајно и негујуће окружење за ову децу, адолесценте и породице - исходи социјализације су прилично добри.

После лечења

Непрекидна нега и даље остаје важна за преживеле због већег ризика од секундарних карцинома или хроничних здравствених стања повезаних са лечењем рака.

Будност и редовно надгледање су пресудни за рану идентификацију и подршку за било који здравствени изазов или последицу.

Будућност

Већина деце која су преживела рак враћа се нормалном школском животу и активностима након лечења и ефикасно се интегрише са породицом, пријатељима и заједницама. У другим случајевима, преживели и њихове породице прилагођавају се и мењају свој начин живота како би постигли „нову нормалност“.

Стигма

У већини земаља се диве деци која су преживела рак и на њих се гледа као на хероје и борце који су храбро победили рак. Они који су преживели рак у детињству живи су доказ и сведоче да је рак у детињству излечив. Они су најбољи амбасадори који уносе наду, мотивишу и надахњују нове пацијенте и њихове породице, као и остале преживеле.

Дијагноза

Деца и адолесценти морају бити информисани о свом раку. Информације, примерене узрасту, могу се дати како би се пацијенту помогло да разуме своје стање и третман који ће добити. Ово је посебно кључно за тинејxере и младе који треба да се осећају оснаженима и задуженима за своје здравље и добробит.

http://www.nurdor.org/Info.aspx?kid=1

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30