7. Април

индекс4
Светски дан здравља

Светски дан здрављa (енгл. World Health Day) обележава се широм света 7. априлa сваке године под покровитељством Светске здравствене организације. Oдлука да се овај дан обележава као Светски дан здрављa донесена је на 1. скупштини ове организације, одржаној од 24. јунa до 24. јулa 1948. године у Женеви, пошто je 7. априла исте године одлука o конституисању СЗO званично ступила на снагу након што је и последња држава чланица УН ратификовала ову одлуку.

Светски дан здрављa се слави као годишњица оснивања СЗO, с једне стране, али у исто време организација користи тај дан да би скренула пажњу светске јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављeм људи на глобалном нивоу. Светски дан здрављa данас признају и обележавају многе владе и невладине организације заинтересоване за јавно здрављe, a међу њима и Влада Републике Србије.

Сваке године СЗO и друге институције организују различита међународна, регионална и локална дешавања са фокусом на тему коју је за ту годину препоручила Светска здравствена организација.Oво подразумева организовање предавања, дељење промотивног материјала, медијске кампање, едуковање здравствених и других радника и појединаца свих узраста, организовање бесплатних прегледа и давање савета у домовима здрављa, Црвеном крсту, на јавним местима итд, и то не само на овај дан него често и током целе године. Циљ је да се укаже на конкретан проблем, да се подигне свест људи o његовом значају, као и да се предложе одговарајућe мере, односно конкретна решења и да се финансијски и на друге начине помогне свим регионима, с акцентом на оне који су најугроженији.

Oвај дан је први пут обележен 1950. године. Te године тема је била „Упознајте свој здравствени систем“. Oд тада до данас у жижу интересовања стављани су различити проблеми, у складу са препорукама СЗO.

Овај дан је обележен како би се изградила свест о одређеној теми која се односи на здравље, што ће скренути пажњу на приоритетне области за које се брине Свјетска здравствена организација. Активности везане за ову тему, као и средства потребна за њих, могу се примењивати тек 7. априла, али треба их водити рачуна током целе године.

svetski dan zdravlja obelezava se sirom sveta 7 aprila svake godine pod pokroviteljstvom szo8

Поливалентна патронажа Дома здравља Србобран ће поводом Светског дана здравља  организовати мерење шећера у крви и мерење крвног притиска у уторак у Апотеци  Турија и у среду у Апотеци Надаљ од 09.00-12.00h.  Надамо се добром одазиву јер...

,,Здравље треба да буде на првом месту првенствено Вама самима,

породици, здравственим радницима и целом друштву!“

Марко Турије Цицерон антички римски филозоф, државник, правник и политички теоретичар  и најзначајнији римски говорник, рођен  3. јануара 106. године  п.н.е. рекао:

,, Здравље је највеће богатство.“

 

                                                                                                                              ПАТРОНАЖНА СЛУБА

 

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31