Мамографија златни стандард

senographe cristal digitalni mamograf 3344
Синхронизовано деловање

Блиска сарадња Савета за родну равноправност општине Србобран, Дома здравља "Др Ђорђе Бастић" и Специјалистичке радиолошке ординације "Центар 3" др Милке Караћ, донело је становницама Србобрана, Турије и Надаља изузетну могућност да брзо и ефикасно, бесплатно и без чекања, изврше мамографски, ултразвучни и клинички преглед дојке, толико важан за рано откривање и успешно лечење евентуалних малигних промена.

"Одласком др Милке Караћ из нашег Дома здравља 2016. године, и преласком у приватну праксу, и код нас се променио начин рада. Долазили су радиолози по позиву, а то никад не може бити исто као кад имате стално присутног радиолога. Ми смо специјализирали једну колегиницу, др Хушћи, али је она тренутно на породиљском одсуству, тако да смо морали пронаћи нови начин да женама из општине Србобран обезбедимо континуитет у мамографији. Постала је права срећа и привилегија да негде можете урадити мамографски преглед, запушени су институти и болнице, и ми и бројни други домови здравља, ако желимо да будемо одговорни, морамо обезбедити алтернативу како би се наше пацијенткиње редовно прегледале. Процењујући ситуацију, а с обзиром да имамо пристојан аналогни мамограф са ког снимак могу да гледају искључиво искусни и лиценцирани радиолози, разговарао сам са председником Општине Србобран Радивојем Дебељачким и заменицом председника Милицом Зарић и замолио их да се купе реагенси, што је и учињено, а код колегинице Милке Караћ сам дошао да је замолим да нам помогне у овој ситуацији. Милка је једна хумана жена, не само да је прихватила да обаља мамографске прегледе, већ је понудила да обави и ултразвучни преглед свакој жени која дође, као и клинички преглед, тако да ће свака пацијенткиња бити детаљно обрађена по питању болести дојке. Ординација коју води Милка Караћ ће нас ове године спасити, нас као одговорне људе који брину о здрављу Србобранаца, а спасиће и животе наших жена донирајући 250 комплетних ултразвучних, клиничких и мамографских прегледа дојке", појаснио је план, организацију и реализацију велике скрининг акције др Властимир Кладар, директор Дома здравља "Др Ђорђе Бастић".

Др Милка Караћ дуго година била је део тима србобранског Дома здравља и увек се са посебном одговорношћу односила према заједници у којој живи и ради.

"Дуго радим овај посао и јако добро познајем наше жане. Оно што могу рећи је да од 30 жена које сам већ прегледала, само њих пет се редовно контролишу, а међу преосталих 25 је било и оних које никад раније нису биле на прегледу. Жеља нам је да дође што више таквих жена, које немају обичај да одлазе на прегледе, јако је то важно и ја им то објасним кад дођу, да треба да дођу и догодине и да створе навику одласка код лекара, а, наравно, и да обављају самопрегледе у свом дому. Мислим да су многе схватиле озбиљност ситуације. Скрининг мамографија је преглед који се обавља код жена које немају тегобе, често се на тим филмовима појаве неке сенке које захтевају даљу дијагностику, буде довољан клинички преглед, можда и ултразвук, како би се утврдило да ли има неких промена. Ја не желим да нашим женама само очитам мамографски снимак које донесу из Дома здравља и да их онда у случају неке сенке шаљем даље, да се малтретирају и додатно плаћају прегледе, већ сам тражила да свакој жени која дође код мене завршим комплетан преглед, ултразвучни и клинички, дам дијагнозу како би знале да ли су здраве или је потребно да иду негде даље. Такође, научим своје пацијенткиње како саме да се прегледају. Стварно желим да прегледам наше жене и то у што већем броју", рекла је др Караћ.

Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, захвалила је у име целе локалне заједнице, Општине Србобран коју представља, као и у име свих жена, др Милки Караћ на хуманости и несебичности, посебно због вредности саме акције која се тиче здравља популације. 

"Прво - прегледати 250 жена није мали број, друго - за велики број жена су то озбиљни финансијски издаци, а она је то донирала нашој заједници. То је велики поклон, поклон који се не мери само у стотинама хиљада динара, већ само замислите колико то вреди и колики је бенефит ако се код неке жене открије карцином на време и тако јој се спасе живот. Након разговора са директором Дома здравља, обезбедили смо преко Савета за родну равноправност потребни материјал, и већ сад могу рећи да ћемо наставити са том праксом како би што више жена било обухваћено. Чинимо и друге ствари кад је у питању здравље наших жена, ове године смо по први пут обезбедили додатна средства за Папа тест, како би жене које га нису радиле три и више година то могле да учине, а наш гинеколог, др Снежана Ерцег, их је све лично позивала да дођу. Жеља нам је да код наших жена створимо ту навику, да више воде рачуна о свом здрављу, превенција је најважнија", рекла је Милица Зарић.

На акцију прегледа на карцином грлића материце која је спроведена крајем 2022. године, подсетио је др Кладар. "Саветовао сам председнику Општине, Радивоју Дебељачком, и заменици председника, Милици Зарић, да уколико желе нешто значајно да учине за народ, а нарочито за наше жене, да се обезбеди бесплатни Папа тест и да тај налаз погледа и  субспецијалиста гинеколошке цитологије. Кад се тај налаз врати гинекологу, он и пацијенткиња могу бити сигурни у дијагнозу. Ако на свим овим прегледима откријемо само једну лошу причу и спречимо лош крај, учинили смо велику ствар, у људском и материјалном смислу за наш народ и државу, јер је лечење таквих пацијената је страшно скупо. Са друге стране, учинићемо много за породицу, кад се нешто деси жени, а углавном на њима 'почивају три ћошка куће', онда пропада цела породица", упозорио је др Кладар и позвао жене да искористе прилику и изврше мамографски преглед дојке.

mamografija2

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31