Шећерна болест

download
Опака болест

Шећерна болест (diabetes mellitus) је данас једно од најчешћих обољења са тенденцијом даљег пораста учесталости. То је хронично обољење, које карактерише повећање шећера у крви праћено низом других промена у организму. Болест се испољава као последица недостатка хормона инсулина (који се ствара у гуштерачи) или неадекватног деловања наведеног хормона (пре свега на нивоу мишића и масног ткива).
Постоје два главна облика ове болести, то су Тип 1 и Тип 2.
Тип 1 је инсулин зависни облик шећерне болести, који се јавља код деце и сасвим младих особа у око 10% свих дијабетичара. Почиње нагло, са израженим симптомима што захтева правовремену дијагнозу и отпочињање терапије.
Тип 2 је инсулин независан облик шећерне болести, који је заступљен у око 90% дијабетичара, јавља се углавном у старијој и мањим делом у средњој животној доби. Често се открива сасвим случајно, при рутинским прегледима.
Не смемо заборавити гестациони дијабетес , који настаје у трудноћи и практично се повлачи након порођаја.
Најчешћи симптоми који треба да пробуде сумњу на дијабетес су: изражена жеђ и глад, учестало мокрење, умор и малаксалост, губитак телесне тежине, замагљење вида.


За рано откривање дијабетеса, препоручује се одлазак код изабраног лекара који ће проценити факторе ризика, одредити ниво шећера у крви и уколико је потребно урадити и додатне анализе крви. У Србији се спроводи наведени скрининг за рано откривање дијабетеса код свих особа старијих од 45. година, једанпут у три године.
Сматра се да промене у начину живота могу спречити развој дијабетеса тип 2 у више од 80% случајева. Саветују се редовна физичка активност (30 до 60 минута свакодневно), правилна исхрана (3 главна оброка и 2 ужине), одржавање оптималне телесне тежине, довољно сна и редовне посете лекару.


Иако је дијабетес хронична прогесивна болест, људи са дијабетесом могу да живе дуг и квалитетан живот уколико добро управљају овом болешћу. Породице имају значајну улогу у пужању подршке особама са дијабетесом, стога им је потребна адекватна помоћ и едукација, како би се ослободили емоционалних притисака које дијагноза дијабетеса може донети.

Савети за правилну исхрану:

Користите здрава уља за кување и салате (нпр. маслиново). Једите што више разноврсног поврћа и воћа, разне врсте житарица, хлеб и тестенине од интегралног брашна. Одлучите се за рибу, живинско месо, махунарке и орашасте плодове. Ограничите унос путера, млека и млечних производа (1-2 чаше/порције на дан). Избегавајте животињске масти,сланину, сухомеснате производе, производе од рафинисаних житарица (бели пиринач и бели хлеб).Пијте воду! Чај или кафу пијте умерено, по могућству без шећера.


Чувајте своје здравље и здравље ваших ближњих.

IMG 20190607 132804

Јавне набавке

Огласи

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30